• Vind de laagste prijs
  • Alleen de beste aanbieders
  • Eenvoudig vergelijken

Logo SUP board | stand up paddle

SUP board voor kinderen

Bezig met laden...

Kinderen veilig laten suppen

Suppen wordt steeds populairder onder volwassenen, maar ook kinderen worden steeds enthousiaster. Voor veel ouders is dit toch een wat beangstigende gedachte, want kinderen op open water kan gevaar betekenen.

Toch zijn er ook steeds meer kinderen die met een sup board en de sup peddel aan de slag willen. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om het suppen ook voor kinderen veilig te maken.

Daarnaast is het suppen gewoon een uitstekende sport voor kinderen. De sport biedt namelijk veel voordelen.

 

De voordelen van suppen voor kinderen

Suppen biedt op de eerste plaats natuurlijk erg veel plezier aan kinderen. Het is leuk om je op een unieke manier over het water te bewegen. Ze gaan graag aan de slag met een sup board en de sup peddel, waardoor ze weinig aanmoediging nodig hebben om lekker te gaan bewegen. Bij het suppen worden talloze spiergroepen aangesproken, waardoor het een volwaardige training is. Het kan dus uitstekend worden uitgevoerd in plaats van meer reguliere sporten, zoals voetbal of ballet. Tijdens het suppen werkt het kind ook aan het verbeteren van de coördinatie, de balans, de conditie en het vertrouwen in zichzelf.

 

Speciale SUP boards voor kinderen

Er zijn speciale sup boards voor kinderen. Deze speciale supboards zijn korter dan de modellen voor volwassenen en zijn daarnaast ook iets breder. Hierdoor hebben de kinderen meer grip op het water, doordat de sups stabieler op het water liggen. Ze kunnen hierdoor gemakkelijker bewegen met de sup peddel en draaien ook makkelijker wanneer ze gebruik maken van een enkele sup peddel.

Wanneer een kind het goed doet op een speciaal sup board voor kinderen, dan kan er natuurlijk overgestapt worden op een sup board voor volwassenen.

Kinderen die voor het eerst op een sup board voor volwassenen staan hebben in eerste instantie wat moeite met het peddelen, maar dit wordt vrij gemakkelijk opgepakt als zij voldoende ervaring hebben op een sup board voor kinderen. Ga je voor het eerst een sup board kopen voor een kind? Dan is het goed om te kiezen voor een opblaasbaar model, zoals bijvoorbeeld onze Kids SUP – Vibrant. Deze opblaasbare modellen zijn aanzienlijk lichter en natuurlijk ook zachter. Dit laatste is ideaal om eventuele valpartijen op zachte wijze op te vangen.

 

Lessen in suppen voor kinderen

Als je zeker wilt weten dat je kinderen op een veilige manier goed leren suppen, dan zijn er speciale lessen te volgen. De kinderen worden tijdens deze lessen voorzien van goede instructies en kunnen beginnen met suppen onder een streng toezicht. Uiteraard worden ze optimaal voorbereid op het zelfstandig suppen. Hou je zelf ook van suppen? Dan kan je het kind ook op je eigen SUP board laten zitten als je gaat suppen. Dit zorgt ervoor dat je kind goed vertrouwd raakt met het suppen voordat deze dit zelfstandig uit gaat voeren. Je kan je kind helpen om te leren suppen. Laat deze eerst in ondiep water suppen en draag het kind daarbij op om op de knieën op het sup board te gaan zitten en zo met de sup peddel aan de slag te gaan. Op de knieën bestaat er een betere balans. Wanneer dit goed en stabiel aanvoelt, dan kan het kind op het sup board gaan staan. Voelt dit ongemakkelijk voor het kind? Laat het dan gewoon op de knieën verder gaan tot deze wel echt toe is aan staand suppen. Uiteraard is het altijd aan te raden om te gaan oefenen in zo rustig mogelijk water, dus lever in op een recreatiemeer dan op zee.

 

Heb je nog geen SUP board voor jouw kind? Neem dan vooral een kijkje in onze aankoopgids voor beginners. Daar hebben we een speciale sectie voor kinderen gemaakt!

 

Eerst de basis leren

Kinderen moeten eerst goed bekend raken met alle basisbewegingen die komen kijken bij het suppen. We hebben het dan over bewegingen om te kunnen draaien, om te kunnen versnellen en af te kunnen remmen, om terug op het board te kunnen komen in diep water, om georganiseerd te vallen en te springen. Een kind mag nooit alleen gaan suppen wanneer deze de basisbewegingen niet optimaal onder de knie heeft. Meer informatie over de basistechnieken vind je hier. 

 

Veiligheidstips

Gaat u zelf met uw kind aan de slag om deze te leren suppen? Dan is het belangrijk dat u hierbij veilig te werk gaat. Neem daarom de volgende veiligheidstips ter harte:

 

  1. Zorg voor voortdurend toezicht op het kind. Er moet niet alleen iemand zijn die het kind steeds goed in de gaten houdt, maar deze persoon moet zich ook op korte afstand van het kind bevinden, zodat er snel kan worden ingegrepen wanneer er iets verkeerd gaat.
  2. Kies een locatie waar het water rustig is en waar het niet al te druk is. Een recreatiemeer zou een goede optie zijn. Teveel drukte zorgt voor afleiding en te onrustig water zorgt voor instabiliteit die het kind nog niet aan kan.
  3. Laat het kind een reddingsvest dragen om te voorkomen dat zij in de problemen komen in diep water. Zorg ook voor een riem tussen het kind en het sup board, zodat het kind de sup nooit kwijt kan raken na het vallen.
  4. Zorg ervoor dat de sup peddel aan formaat goed past bij de lengte van het kind. Een te grote sup peddel is vaak wat aan de zware kant voor een kind en zorgt voor een grotere instabiliteit. Onze verstelbare peddel Aluminium Peddel – iSUP zou een uitstekende optie zijn. Wanneer de peddel op het sup board wordt geplaatst, dan moet het uiteinde zich op ooghoogte van het kind bevinden.
  5. Water zorgt voor een snellere zonverbranding. Zorg daarom altijd voor een goede bescherming van de huid tegen de invloed van de zon.

 

Alle spiergroepen trainen

Suppen is een leuke bezigheid voor kinderen en zorgt er tegelijk voor dat alle spiergroepen worden aangesproken. Zelfs wanneer het kind enkel op een sup board staat, zonder een sup peddel te gebruiken, worden de spieren al aangesproken om de balans te behouden. Het is daarom een ideale sport voor kinderen die aan de conditie of het gewicht moeten werken. De benen, de schouders, de bovenrug, de borst, de armen en de kernspieren worden optimaal getraind tijdens het suppen. De kracht neemt toe, evenals de conditie, het uithoudingsvermogen en de balans. Kinderen die goed kunnen suppen bezitten betere atletische capaciteiten. Echter, het allerbelangrijkste is toch wel dat kinderen het niet als sporten ervaren. Suppen is vooral een leuke manier van bezig zijn, waardoor het niet als trainen aanvoelt.

 

Besparen op de kosten

Juist omdat kinderen het suppen erg leuk vinden, willen alle kinderen eigenlijk wel gebruik maken van een supboard. Voor ouders met meerdere kinderen kan dit natuurlijk een dure bedoening worden. Sup boards zijn toch aan de prijzige kant en wanneer er meerdere exemplaren moeten worden aangeschaft, dan loopt dit behoorlijk in de papieren. Je kan natuurlijk op de kosten besparen door één of twee sup boards te kopen die voor het hele gezin zijn. Koop bijvoorbeeld een exemplaar voor kinderen en een model voor volwassenen, en deel de sup boards. Twee modellen voor kinderen is ook mogelijk, want ook volwassenen kunnen goed gebruik maken van de speciale sup boards voor kinderen. Kinderen maken lastiger gebruik van de sup boards voor volwassenen, zeker als het om jonge kinderen gaat. Kies voor verstelbare peddels, zodat deze op ieders lengte kunnen worden aangepast.

Ben je klaar om je SUP board te kopen? Wacht dan niet langer, anders is het seizoen dadelijk voorbij!

Klaar om een keuze te maken?

Bekijk onze SUP tests

MOAI 11' SUP
Beste SUP Board van het jaar!
MOAI 10'6" SUP
Heerlijk stabiel board voor beginners
Aqua Marina Atlas
De beste SUP in zijn klasse!
Aqua Marina Fusion
Een ware alleskunner
Aqua Marina Magma
Perfect voor de recreatieve gebruiker
Aqua Marina Super Trip Family
Prachtige sup voor het hele gezin en huisdieren
Aqua Marina Vapor
Mooie prijs en perfect voor de recreatieve gebruiker