• Vind de laagste prijs
 • Alleen de beste aanbieders
 • Eenvoudig vergelijken

Logo SUP board | stand up paddle

Opblaasbare kajak aankoopgids

Bezig met laden...
Aankoopgids opblaasbare kajak

Wat heb je nodig om te beginnen met kajakken?

Kajakken is net als SUP boarden een laagdrempelige sport en je hebt niet veel nodig om te kunnen beginnen. Het meest belangrijke is natuurlijk een goede en stevige opblaasbare kajak.

Welke opblaasbare kajak past nou het beste bij jou? Veel mensen stellen deze vraag, vooral mensen die nog nooit gekajakt hebben.

Nadat we deze vraag een aantal keer gesteld kregen, besloten we om deze aankoopgids te schrijven.

We hebben deze aankoopgids dus op onze ervaringen gebaseerd. Wel hebben we veel online onderzoek gedaan en hebben we klanten gevraagd naar hun mening.

Voordelen van een opblaasbare kajak

Voordat je überhaupt een kajak overweegt, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je op zoek bent naar een opblaasbare kajak of een ‘hard’ model. Hierom hebben we onderstaand de voor- en nadelen van een opblaasbaar product op een rijtje gezet voor je.

Transport

Een groot voordeel, misschien wel het grootste, is het gemak waarop je een opblaasbare kajak vervoert. Een opgerolde kajak heeft de grootte van een flinke rugzak. Hierdoor kan hij gemakkelijk mee in iedere auto, achterop je rug wanneer je gaat wandelen of zelfs het vliegtuig.

Ga je een weekje naar de Ardennen of op vakantie naar een van de populaire Zuid-Europese bestemmingen? Je hoeft dan niet langer je kajak thuis te laten of op het dak te knopen. Rol hem op, schuif hem achterin je auto en je kunt zelfs tijdens je vakantie of weekendje weg heerlijk het water op.

Opslag

Je kunt het hele jaar door met een kajak het water op. Toch zien we dat het product voornamelijk gebruikt wordt in de zomermaanden, wat logisch is. Blijf jij in de winter liever bij de kachel dan dat je het water trotseert? Dan is het handig dat je de kajak leeg kan laten lopen en kunt stallen in je schuur of op zolder.

Duurzaam

De techniek in opblaasbare producten zoals een SUP board of een kajak is enorm geavanceerd geworden de laatste jaren. Zo worden de materialen ruim drie jaar getest op iedere weersomstandigheid voordat dit gebruikt wordt in een product. Een opblaasbare SUP is inmiddels zo sterk, dat je hier met gemak met een SUV overheen kunt rijden.

Een stootje kan een kajak dus ook zeker hebben. Als je een keer tegen een superscherp steentje peddelt, dan kan het voorkomen dat een kajak lekt raakt. Toch is een kajak zo ontworpen dat hij je niet in de nattigheid achterlaat.

De techniek aan de binnenkant van een kajak zorgt er namelijk voor, dat deze zo langzaam mogelijk leegloopt. Ook krijg je bij iedere kajak een reparatiekitje, zodat je snel weer in het water ligt!

Goedkoper

Tot slot, ook niet onbelangrijk, de aankoopprijs. Een opblaasbaar product is een stuk voordeliger in aanschaf dan een ‘harde’ kajak. De productiekosten liggen vele malen lager en ook de transportkosten ervan.

Dit scheelt beduidend in de kosten en dat merk je! Voor ongeveer €200 heb je al een degelijk opblaasbaar product. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een harde kajak.

Nadelen van een opblaasbare kajak

Er kleven ook een aantal nadelen aan een opblaasbaar product. Ook deze lichten we hier even toe, zodat je een goede afweging kunt maken welk product het beste bij je past.

Snelheid

Wanneer je met een opblaasbare kajak het water trotseert, zul je gaan ervaren dat je minder vaart kunt maken dan met ‘hard’ product. Door het snelle ontwerp van een harde kajak kun je sneller manoeuvreren, snellere bochtjes maken en ook meer gebruik maken van de stroming. Vooral gevorderde gebruikers zullen dit merken.

Grootte

Wil jij net dat nauwe stukje rivier pakken of in die supersmalle grot peddelen? Dan zal dat eenvoudiger zijn met een harde kajak.

Een opblaasbare kajak is een stukje groter dan een harde kajak en dit zul je merken bij vooral de nauwe stukken.

Oppompen

Het voordeel van het gemakkelijk meenemen achterin de auto, heeft ook zijn keerzijde. Als je op de plek van bestemming aankomt, zal je namelijk eerst even moeten pompen.

Het duurt ongeveer 8 – 10 minuten voordat een kajak opgepompt is en je het water in kan. Het voordeel daarvan is wel dat je de warming-up al gedaan hebt!

Typen kajaks

Waar moet je op letten als je gaat beginnen met kajaks is ten eerste wat je met je opblaasbare kajak wil gaan doen.

Wil je lekker ontspannen op je kajak, wildere wateren opzoeken en de golven trotseren of zelfs vissen op je kajak?

Dit bepaalt voor een groot gedeelte al in welk type kajaks je jouw nieuwe kajak moet gaan zoeken. Bij Supboard-99 maken we onderscheid tussen de volgende kajaks:

Wist je dat je opblaasbare kajak binnen 8 á 10 minuten is opgeblazen?

Ontspanning

Dit zijn de kajaks voor mensen die het heerlijk vinden om met lekker weer een stukje te gaan peddelen. Zij hebben geen behoefte aan het beste model maar willen er zo nu en dan eens lekker uit.

De kajak is geschikt voor alle leeftijden en is gemakkelijk om mee rond te peddelen.

Touren

Deze kajaks zijn net wat comfortabeler en geschikt voor mensen die een stuk willen touren met een kajak. Deze kajaks liggen heerlijk in het water en zorgen voor voldoende stabiliteit.

Racing

Deze kajaks zijn voor de echte sportieveling, die het meest uit zijn dagje peddelen wil halen. De kajak moet van super kwaliteit zijn omdat je een combinatie van prestatie, snelheid en wendbaarheid verwacht van het product.

Je koopt dit product als je fan bent van de sport en dit regelmatig doet. Toch wil je profiteren van de voordelen van een opblaasbaar product in plaats van een harde kajak.

Wist je dat bijna alle opblaasbare kajaks inclusief peddel worden geleverd?

Samen of alleen kajakken?

Wil jij graag het water op gaan en wilde avonturen beleven in woeste wateren? Of lekker ontspannen en rustig door een meer of rivier peddelen? Ben je iemand die liever in zijn eentje rondvaart en de rust opzoekt, of ga je liever gezellig met zijn tweeën samen de actie opzoeken? Voor alle mogelijkheden en combinaties is er wel een geschikte kajak. Omdat de keuzemogelijkheden qua opblaasbare kajaks iets geringer zijn dan de opties die je hebt bij de opblaasbare SUP boards hoef je in ieder geval uit minder opties te kiezen. Desalniettemin is het toch lastig om exact te weten wat de juiste kajak voor jou is, zeker als je een beginner bent.

Een-persoons kajaks

Hou je ervan om zelf erop uit te gaan zonder door iemand anders gestoord te worden? Helemaal in je eentje genieten van de natuur en de beweging van het water? Dan is een een-persoons opblaasbare kajak absoluut iets voor jou. Deze kajaks zijn uiteraard iets kleiner dan de twee-persoons kajaks en dus ook sneller opgeblazen. Afhankelijk van het type opblaasbare kano dat je kiest weegt deze weinig of iets meer. De zwaarste een-persoons kajak weegt 16,5 kg, gelukkig krijg je altijd een handige draagtas bij aanschaf van een opblaasbare kajak!

Twee-persoons kajaks

Vind je het als koppel of vrienden vooral leuk om samen het water op te gaan en avonturen te beleven? Rustig kunnen praten in een prachtige natuurlijke omgeving zonder dat je gestoord wordt tijdens je gesprek? Met een twee-persoons kajak kunnen jullie er samen op uit gaan om nieuwe gebieden te ontdekken, te ontspannen maar tegelijkertijd ook nog eens sportief bezig te zijn.

Opblaasbare kajak onderhoud

Welk kajak je ook kiest, het is niet alleen belangrijk om de juiste opblaasbare kajak te kiezen die het beste bij jou past. Je wil natuurlijk ook dat de kajak lang in goede vorm blijft en het maximale uit je investering halen.

Daarom is het onderhoud van een kajak ook zeer belangrijk. We hebben al eens een artikel geschreven over het onderhoud van een SUP board, maar voor een kajak geldt hetzelfde. Lees dus vooral dit artikel even als je een kajak gekocht hebt:

Lees ook eens ons blog artikel over het onderhoud van je Kajak of SUP board

Veiligheid

Het allerbelangrijkste dat je altijd boven alles moet stellen bij het kajakken is de veiligheid van jou en je eventuele kajak-partner. Zeker als je kinderen meeneemt moet je daar extra goed op letten en alle veiligheidsregels in acht nemen.

Draag daarom altijd een zwemvest als je gaat kajakken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een Restube voor je kajak is ook een must-have om ervoor te zorgen dat je in elke situatie boven water kunt komen.

Bij het kajakken in warm weer moet je natuurlijk niet je zonnebrandolie vergeten! Ga je kajakken met koud weer dan moet je met nog meer factoren rekening houden.

Tot slot is het goed om een dry-bag bij je te hebben met belangrijke spullen als een mobiele telefoon of droge kleding. Mocht er iets gebeuren dan kun je in ieder geval altijd iemand bereiken. Ook kun je een camera meenemen (en droog houden) om zo de mooiste kiekjes te schieten.

Kayak peddel techniek

Zoals bij de meeste andere sporten is het zeer belangrijk om direct een goede techniek aan te leren als je voor het eerst in je kajak gaat zitten.

Je leert hoe je de juiste slagtechniek uitvoert, hoe je het beste balans kunt houden en kunt versnellen, afremmen en draaien in je kajak. Bekijk de video waarin goed wordt uitgelegd hoe je de juiste techniek aanleert.

Kayak peddels

Op het gebied van kajak peddels hoeft er eigenlijk weinig keuze te worden gemaakt, de peddel die bij aankoop van elke opblaasbare kajak mee wordt geleverd in het pakket is een goede peddel om mee te beginnen.

In tegenstelling tot een SUP board peddel heeft een kajak peddel natuurlijk aan beide kanten een blad, zodat je nog veel meer snelheid kunt maken. Zeker als je dit samen in een goed ritme doet zal het behoorlijk veel snelheid schelen.

Kayak accessoires

Wat heb je naast de opblaasbare kajak zelf nog nodig aan accessoires? Behalve een kayak heb je natuurlijk een peddel nodig om vooruit te komen op het water. Een handpomp of elektrische pomp is ook onmisbaar om de kayak op te pompen om het water op te kunnen.

Om de opblaasbare kajak eenvoudig mee te kunnen nemen kun je het beste een ruime rugzak gebruiken. Let goed op bij ons assortiment aan opblaasbare kajaks, want bij veel van de populaire modellen zijn een peddel, handpomp en rugzak gratis inbegrepen!

 • Let op de grootte van de kajak, want dit gaat veelal gepaard met meer stabiliteit. Een smallere kajak is wel sneller!

  Voor een stabiele start raden wij de Aqua Marina Betta VT K2 en de Aqua Marina Betta HM K0 aan.

 • Ben je van plan veel te gaan touren met een kajak? Kies dan voor een grotere kajak.

  Deze zijn beter voor de langere afstanden.

 • Voor het touren raden wij de Aqua Marina Betta VT K2 en de Aqua Marina Tomahawk opblaasbare kajak aan.

  Naast een opblaasbare kajak is het verstandig om te kijken naar goede accessoires.

 • Wij raden beginners en kinderen altijd aan een Restube of zwemvest te gebruiken.