• Vind de laagste prijs
 • Alleen de beste aanbieders
 • Eenvoudig vergelijken

Logo SUP board | stand up paddle

Bluefin Cruise SUP Board Review

Bezig met laden...
Bluefin Cruise SUP Board Review

Er is in Nederland bijna geen merk te vinden dat zo'n compleet pakket levert als Bluefin. Zo krijg je bij aanschaf van een Bluefin Cruise niet alleen het sup board, maar ook een (luxe) peddel, een extra opzetstuk voor de peddel (om er een kajak variant van te maken), een enkelkoord, luxe draagtas, kajak zitje en een waterdicht telefoonhoesje bij.

Op deze manier kan dit opblaasbare all-round board ook worden omgebouwd tot een opblaasbare kajak.

Dit board is verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor hij geschikt is voor lange als kleine mensen, zwaar of niet zwaar. Er is voor ieder wat wils.

Voor wie is dit board geschikt?

Verkrijgbaar sinds 2017 is de Bluefin Cruise is een van de meest verkochte SUP boards van Bluefin en geniet deze SUP een grote populariteit.

Het model is zo succesvol dat de Britse fabrikant Bluefin het nu in vier verschillende maten aanbiedt.

Onder hen zijn een Bluefin Junior model, een luxe variant met de Bluefin Cruise Carbon, een variant voor Yoga (de Bluefin Voyage) en een race variant met de Bluefin Sprint.

Maar in deze review richten we ons op de Bluefin Cruise 10’8 (327 cm) en de Bluefin Cruise 12’ (366 cm), omdat deze twee boards veruit de meest populaire modellen zijn.

De eerste is een uitstekende SUP voor beginners. Het 365 cm lange board is een van de beste Touring SUP boards.

Voordelen Bluefin Cruise

 • Geleverd in een compleet pakket incl. luxe peddel
 • Met kajakzitje
 • Verkrijgbaar in verschillende maten
 • Ligt stabiel in het water

Nadelen Bluefin Cruise

 • Niet altijd leverbaar
 • Iets prijziger dan Aqua Marina SUP boards
 • Door de hoge kwaliteit een relatief zware SUP

Bluefin Cruise Overzicht

In deze review van de Bluefin Cruise gaan we in detail in op het board en de bijgeleverde accessoires. Aan het eind van dit artikel hebben we ook een sectie toegevoegd waar we veelgestelde vragen over het board beantwoorden.

De Bluefin Cruise 10’8 is een vrij typische allrounder. Met een breedte van 83,5 cm ligt dit bord stabiel in het water. De afmetingen benaderen die van het typische allround board, dat meestal 320 cm x 80 x 15 cm groot is.

Het voordeel van deze Bluefin sup boards is dat ze veel stabiliteit bieden. Dit is vooral voordelig voor beginners die nog steeds niet de ervaring hebben om het evenwicht op het board te bewaren.

Bij allround boards wordt daarom minder nadruk gelegd op topsnelheden en meer op stabiliteit en plezier.

Extreem langgerekte boards zoals de Bluefin Sprint zijn puur ontworpen voor hoge snelheden. De langgerekte vorm maakt ze echter onhandelbaar voor beginners en de wendbaarheid heeft ook veel last van het ontwerp van de raceboards.

Touring boards zijn een tussenvorm tussen allround en race boards. Allrounders bieden een goed evenwicht en de ronde vorm maakt ze wendbaar.

Bij langere tochten peddel je meestal rechtdoor. Er is vraag naar boards die minder remmen en meer richtingsstabiliteit hebben. Hier komen touring boards naar voren. Typisch zijn deze boards 350 cm of meer en zijn ongeveer 80 cm breed. De Bluefin Cruise valt met de afmetingen 366 cm lang en 83 cm breed precies in deze categorie.

Voor beginners zijn race boards vaak een beetje te wiebelig. En kilometers lange tochten zijn in het begin toch niet het doel. Gevorderde peddelaars, die al een of twee seizoenen op hun rug hebben, voelen zich op hun gemak met touring boards zoals de Bluefin Cruise 12’. Hogere snelheden kunnen worden bereikt en deze boards houden de strakke lijn beter vast.

De Bluefin Cruise 10’8 met de afmetingen 327 cm lang en 83,5 cm breed komt overeen met de typische allrounder. De Bluefin Cruise 12’ daarentegen is een touring board van 366 cm x 83 cm.

Opgemerkt moet worden dat alle varianten van de Bluefin Cruise 16 cm dik zijn. De zogenaamde 6 inch boards (6 inch = 16 cm) zijn veel stijver dan de smallere boards. Het grootste voordeel is dat er meer lucht in de dikke planken past, waardoor ze meer drijfvermogen hebben en stabieler zijn in het water.

De dikte van 15 cm is de norm sinds het begin van de jaren 2010, toen er grote problemen waren met het doorbuigen van slechts 10 cm dikke boards. Bluefin doet hier nog een stapje bovenop door het board nog iets dikker te maken. Ook de productieprocessen zijn de laatste jaren snel geëvolueerd. In termen van robuustheid en duurzaamheid zijn de boards van vandaag nauwelijks vergelijkbaar met de eerste opblaasbare SUP boards.

Wil je jouw spullen ook droog en veilig op het water houden? Bekijk dan eens onze dry bags. Hierin bewaar je jouw spullen altijd droog!

Laadvermogen

Het laadvermogen van het board is 130 kg voor het 327 cm lange model en 140 kg voor de 366 cm lange Bluefin Cruise. Bluefin sup boards kunnen dus ook gebruikt worden door één peddelaar met kind of twee (lichte) peddelaars tegelijk.

Bij veel andere boards moet je een marge incalculeren tussen het aangegeven draaggewicht en het daadwerkelijke draaggewicht, bij Bluefin boards is dat niet zo en kan deze waarde worden aangehouden.

De Bluefin-boards zijn opblaasbaar tot een hogere druk (15 tot 18 PSI) dan de boards van andere fabrikanten (10 tot 15 PSI). De Bluefin Cruise 10’8 heeft dus meer draagvermogen dan SUP boards met een vergelijkbare lengte.

Eigenschappen & Gebruik

De Bluefin Cruise 10’8 is een allround board en heeft - zoals de naam al doet vermoeden - een breed scala aan toepassingen. Voor beginners zijn allrounders juist om deze reden spannend. Als beginner weet je natuurlijk niet wat Stand Up Paddling bijzonder leuk maakt. Allrounders zijn een goede keuze voor meren, kortere tochten, comfortabele familietrips, rondvaarten door de grachten en surfen op kleine golven. Op deze manier kunnen beginners veel aspecten van de sport uitproberen.

De Bluefin SUP haalt geen topsnelheid, maar is nog steeds vrij sportief. De spitse neus vermindert de waterweerstand en de vrij lange constructie verbetert de rechte lijn. De Cruise 10’8 is een stabiel instapmodel, dat toch sportieve accenten heeft. Op een schaal van beginner tot professional zouden we het classificeren als "beginner +".

Als je het graag sportiever wil doen en al concrete plannen voor tochten in je hoofd hebt waarvoor je enkele kilometers per dag af moet leggen, of als je al ervaring hebt met SUP's, ben je waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de Bluefin Cruise 12’.

De nauwkeurigheid op de rechte baan door de langgerekte constructie van de Cruise 12’ is snel merkbaar. Grotere afstanden bij het rechtdoor SUP boarden kunnen eenvoudig worden afgelegd met het 366 cm lange model. Enerzijds wijkt het bord minder af van de rijrichting, zodat de peddelzijde minder vaak hoeft te worden verwisseld. Aan de andere kant kunnen met deze SUP hogere snelheden worden bereikt.

De hoogwaardige randen van de Bluefin Cruise bevallen ons zeer goed. In opgeblazen toestand zijn deze zeer stijf en maken ze bij beide varianten snelle bochten mogelijk. De Bluefin SUP boards kunnen goed opboksen tegen grote merkboards, die vaak wel over de €1000 kosten.

De Bluefin Cruise is een opblaasbaar SUP-Board. Op meerdere pagina’s op onze websites hebben we het al eens besproken, maar hier nog eens kort de voordelen ten opzichte van een hard board:

 • Gemakkelijk mee op vakantie (zelfs in het vliegtuig)
 • Gemakkelijk op te bergen in de winterdagen
 • Veel goedkoper
 • Technologie is sterk verbeterd de afgelopen 10 jaar. Hierom zijn deze boards inmiddels bijna niet meer van hard boards te onderscheiden.

De nadelen van een opblaasbaar board zijn dat er minder snelheid behaald kan worden en dat opblaasbare boards meer voor beginners en minder voor gevorderden geschikt zijn.

Materiaal

De Bluefin Cruise is gemaakt van meerdere lagen PVC die aan elkaar gelijmd zijn. In het productieproces wordt het zogenaamde dropstitch proces gebruikt. De boards die met dit proces worden geproduceerd zijn bijzonder stijf. De boards van Bluefin SUP zijn ook zeer stabiel en zijn bestand tegen een druk van maximaal 28 PSI.

Gewicht

Het gemiddelde SUP Board weegt 10 tot 14 kilogram. Met een gewicht van respectievelijk 12 kg en 14 kg liggen de Bluefin Cruise Boards precies binnen dit bereik. Het transport van de opblaasbare boards is daarom eenvoudig.

Na een rondleiding wordt de lucht uit het board gelaten, het lege board opgerold, opgeborgen in de rugzak en kan dan gemakkelijk worden vervoerd. De ervaring heeft geleerd dat het dragen van de rugzak, die tussen de 15 en 20 kilogram weegt (board inclusief accessoires en proviand), geen probleem is voor de gemiddelde SUP boarder over afstanden van minder dan een kilometer. Langere wandelingen zullen echter nog steeds vermoeiend zijn.

Wist je dat dit board binnen 5 tot 10 minuten opgepompt kan worden?

Verwerking

Als het op vakmanschap aankomt doen de Bluefin-boards zeker niet onder voor de duurdere merken. Voor een redelijke prijs krijg je met de Bluefin Cruise een hoogwaardig board (inclusief uitgebreide accessoires). De Cruise ziet er ook uit alsof hij lang meegaat. We hebben ook veel beoordelingen van Amazon's klanten gelezen. Zo zijn er al 500 reviews geplaatst over de opblaasbare SUP, die alsnog bijna de maximale 5 sterren beoordeling krijgt.

Het overgrote deel van de beoordelingen van klanten op Amazon zijn zeer positief. Uit onze ervaring en de mening van veel klanten blijkt dat de mensen bij Bluefin ook zeer meegaand zijn.

Meer over het board

Er zijn een heleboel kleine dingen over de Bluefin Cruise die we in ieder geval kort willen noemen:

EVA dekmat: De Cruise is uitgerust met een EVA dekmat. De grote, donkergrijze dekmat heeft een honingraatstructuur, die zorgt voor een veilige stand en tegelijkertijd zacht aanvoelt. Zelfs in natte omstandigheden biedt de EVA-deckpad goede grip.

Monteerbare kanozitje: Een ander bijzonder kenmerk is de monteerbare kanozitting. Veel SUP boards maken het nu mogelijk om een dergelijke stoel erop te zetten, maar de Bluefin Cruise is bijzonder comfortabel. De kajakzitting is al inbegrepen en kan eenvoudig worden bevestigd aan de vier D-ringen. Het dubbele gebruik van de Bluefin Cruise als SUP board en als kajak is perfect.

Extra draaggrepen: De Bluefin Cruise is uitgerust met twee extra draagbeugels. Een handgreep bevindt zich aan de voor- en achterzijde van het bord en kan worden gebruikt voor het transport.

Bagagenet: De Cruise heeft ook een bagagenet waarmee een waterfles of een droge tas kan worden vervoerd.

Accessoires: Alle versies van de Bluefin Cruise bevatten een reeks accessoires. Bij het board zijn een luchtpomp, een draagrugzak, een enkelkoord, een monteerbare kajakstoel en een peddel inbegrepen. Met de meegeleverde uitrusting ben je al volledig klaar voor je eerste SUP tour.

Peddel

Een carbon peddel is bij de levering inbegrepen. Peddels van carbon zijn niet zomaar een bonus. Het is een volwaardige SUP peddel gemaakt van een hoogwaardig materiaal.

Carbon peddels zijn licht en stabiel. De meegeleverde SUP peddel is zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

De peddel bij de Cruise is van hoge kwaliteit en maakt de aanschaf van een andere SUP peddel overbodig. Het bijzondere aan de meegeleverde peddel is dat deze kan worden omgebouwd tot een dubbele peddel. De tweedelige peddel kan eenvoudig worden omgebouwd tot een kajakpaddel met een extra middenstuk en een tweede peddelblad. Op deze manier kun je de SUP echt als kajak gebruiken. In tegenstelling tot Stand Up Paddling, wordt kajakken gedaan met een dubbele peddel.

De peddel is in de hoogte verstelbaar en kan daardoor aan verschillende lichaamsgroottes (en dus gebruikers) worden aangepast. Een maximale lengte van 2,15 meter kan worden ingesteld.

Carbon is nog lichter en robuuster dan glasvezel. Het nadeel van carbon is dat het materiaal gevoelig is voor botsingen. Je moet voorzichtig zijn bij het betreden van en in ondiep water.

Andere accessoires

Naast de peddel zijn de volgende producten bij de levering inbegrepen:

Enkelkoord: De meegeleverde enkelkoord is een zogenaamde “Coiled Leash”, die alleen bij het vallen in het water tot zijn volle lengte uitzet. Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel, want als je een eenvoudig enkelkoord gebruikt, loop je het risico dat deze lijn verstrikt raakt in onderwaterplanten of rotsen.

Rugzak: De bijgeleverde rugzak heeft een extra vulling voor een goed draagcomfort. De rugzak ziet er fraai uit en kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

Action camera houder: Met deze houder kun je een GoPro of andere actiecamera aan de voorkant van het bord bevestigen.

Double-action-pomp: De luchtpomp is een modern model dat lucht in het board blaast bij het neerdrukken en optrekken. De opblaastijd kan zo worden verkort.

Kajakstoel: De kajakstoel is een van de bijzondere kenmerken van de Bluefin Cruise. Het zitje kan worden bevestigd aan de vier D-ringen in het midden van het bord.

Een board van 15 cm zorgt voor meer stabiliteit en stevigheid

Veel gestelde vragen over de Bluefin Cruise

Tot slot beantwoorden we vragen die in de commentaren naar voren kwamen of die we tijdens ons onderzoek tegenkwamen.

 • Is het mogelijk om op de Bluefin Cruise met meer dan één persoon te peddelen?

  Ja, zowel op de Cruise 10’8 als op de Cruise 12’ kan met meerdere personen worden gepeddeld. Het maximale laadvermogen bedraagt respectievelijk 130 kg en 140 kg. Twee lichte volwassenen kunnen dus op één board staan. Het werkt echter beter met een kind en een volwassene aan boord. Een te hoge belasting veroorzaakt geen verzakking van de plank. Natte voeten en zwaarder peddelen zijn echter niet uitgesloten.

 • Tot hoeveel PSI kan de Bluefin Cruise worden opgeblazen?

  De Bluefin kan worden opgeblazen tussen 15 en 18 psi (ongeveer 1 bar). Met de bijgeleverde luchtpomp kan dit in ongeveer 10 minuten worden gedaan. Sneller is altijd mogelijk, maar de kracht in de armen is nodig om te peddelen. Als alternatief kan een elektrische SUP-pomp worden gebruikt.

 • Hoe lang is de garantie op de Bluefin Cruise?

  De Britse fabrikant heeft veel vertrouwen in zijn eigen producten en biedt daarom een ongelooflijke garantie van vijf jaar op de Bluefin Cruise. Alleen al de langere garantieperiode rechtvaardigt de iets hogere prijs. In de klantbeoordelingen op Amazon kun je veel positieve dingen lezen over de klantenservice.