5 redenen waarom je geen goedkoop SUP board van €200 of minder wilt kopen

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker in zowel offline als online winkels: extreem goedkope opblaasbare SUP boards die je wil voor maximaal €200 kunt kopen. Het kan zeer verleidelijk zijn om deze te kopen als je weinig budget hebt en je denkt dat het toch geen verschil gaat maken bij het beginnen met SUP boarden.

Het is echter geen verstandige beslissing om voor een dergelijk board te gaan. Je krijgt het product waar je voor betaalt en dat is niet in elk geval gunstig.

Waarom zijn deze niet interessant en kun je beter voor een iets duurder model gaan? Lees hieronder de 5 redenen om iets meer budget te reserveren voor een SUP board.

goedkoop sup board set

1. Een goedkoop SUP board is minder stabiel

Waar je bij een SUP board wel goed op moet letten is de grootte van het board en de dikte van het board. Als we kijken naar boards onder de €200 zien we steeds weer dat dit boards zijn met een dikte van 10 cm, wat niet erg stabiel is. De goedkoopste boards in onze winkel beginnen bij 12 cm dikte, dat verschil merk je wel degelijk.

Het is belangrijk dat je als beginner stabiel kunt staan en de techniek goed kunt leren, als je continu je best moet doen om op het board te balanceren kun je je daar niet op concentreren. Kies daarom altijd voor een minimaal 12 cm dik SUP board.

2. Het draaggewicht van goedkope SUP boards ligt erg laag

Goedkopere SUP boards hebben een laag draaggewicht. Zo staat er dat de maximale belasting 100 kg is, maar bij 80 kg heb je vaak al natte voeten en buigt het board door. Dit komt omdat er minder aandacht is besteed aan het materiaal en de dichtheid van het board, waardoor er minder drijfkracht is.

Omdat het materiaal minder sterk is zul je ook zien dat je goedkope SUP boards minder hard kunt oppompen, waar het aan te raden is om een board te kopen dat opgepompt kan worden tot minimaal 15 PSI. De écht dure opblaasbare SUP boards hebben zelfs een stevigheid van 20 PSI of meer. Ga dus voor een stevig board dat niet doorzakt en stevig opgepompt kan worden.

3. Een goedkoop opblaasbaar SUP board gaat sneller kapot

Goedkoop is duurkoop” is een bekend gezegde dat ook in de wereld van de Stand Up Paddle boards zeker van toepassing is. Door het mindere materiaal zal een goedkoop SUP board sneller beschadigd raken of lek gaan, waar je normalerwijze jaren plezier moet kunnen hebben van je opblaasbare SUP board.

4. Je wordt minder gemotiveerd om te gaan SUP boarden

Omdat het veel moeilijker is om te beginnen met Stand Up Paddle boarden op een instabiel board zul je er minder plezier in hebben en het vanzelf minder vaak gaan doen. Een sport waar je snel goed in bent zul je natuurlijk sneller oppakken en er meer plezier in gaan krijgen dan als je telkens weer in het water valt of pijn krijgt omdat je het board steeds moet balanceren.

Als je board niet doet wat jij wil, het log aanvoelt, het moeilijk te besturen is en het wiebelig is zul je het niet meer snel gebruiken en was de aankoop gewoon zonde van het geld. Geef daarom iets meer uit aan een SUP board van echt goede kwaliteit.

5. Niet alleen de SUP zelf is minder, de rest van het pakket ook

Bij aankoop van een SUP board ga je bijna altijd voor een compleet pakket, inclusief pomp, rugzak, peddel en meer. In bijna alle gevallen hoef je bij een goedkoop SUP board alleen maar naar de productfoto te kijken om te zien dat de pomp en de peddel van erg lage kwaliteit zijn en van goedkoop plastic zijn gemaakt.

Je kunt je wel voorstellen hoe het oppompen van je SUP board zal gaan met een dergelijke pomp zal gaan en wat de duurzaamheid van de peddel zal zijn. Let er op dat je altijd minimaal een aluminium peddel erbij krijgt, neem geen genoegen met een plastic peddel!

Ook ontbreekt een enkelkoord vaak bij deze goedkope boards, wat echt een noodzakelijk SUP accessoire is dat levensreddend kan zijn en ervoor zorgt dat je je board altijd bij je houdt.

Conclusie

Het water op gaan brengt risico’s met zich mee, die je liever niet wil nemen door met goedkoop materiaal te gaan SUP boarden. Maar wij vinden het grootste risico dat wordt gelopen een mislukte kennismaking met deze prachtige watersport is.

SUP boarden kan zoveel plezier geven en een sport zijn die de rest van je leven beoefend kan worden. Als je na de eerste keer SUP boarden geen zin meer hebt, alleen maar omdat de slechte kwaliteit van een goedkoop board je een verkeerde indruk geeft van de sport, dan is dat natuurlijk eeuwig zonde.

We hopen dat wij de passie die we voor deze sport hebben ook op jou kunnen overbrengen en willen dan ook dat je op de best mogelijke manier aan deze sport gaat beginnen.

Bekijk daarom ook eens het artikel het beste budget SUP board van 2020 om een goed kwalitatief Stand Up Paddle board te vinden dat toch niet al te duur is (vanaf €299).

Een klein beetje extra investeren kan je een hoop extra plezier opleveren, wat uiteindelijk veel meer waard is!

Ben je klaar om je SUP board te kopen? Wacht dan niet langer, anders is het seizoen dadelijk voorbij!

Klaar om een keuze te maken?

Bekijk onze SUP tests

MOAI 11' SUP
Beste SUP Board van het jaar!
MOAI 10'6" SUP
Heerlijk stabiel board voor beginners
Aqua Marina Atlas
De beste SUP in zijn klasse!
Aqua Marina Fusion
Een ware alleskunner
Aqua Marina Magma
Perfect voor de recreatieve gebruiker
Aqua Marina Super Trip Family
Prachtige sup voor het hele gezin en huisdieren
Aqua Marina Vapor
Mooie prijs en perfect voor de recreatieve gebruiker