Sup Foiling: De Nieuwe Watersport Sensatie

Sup foiling is de nieuwste watersporttrend die de wereld verovert. Het combineert de uitdaging van stand-up paddleboarding (SUP) met de adrenaline van hydrofoiling. Maar wat is sup foiling eigenlijk, en hoe werkt het? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze spannende watersport.

Wat is sup foiling?

Sup foiling, of stand-up paddleboard foiling, is een variant op traditioneel suppen waarbij het board is uitgerust met een hydrofoil. Dit zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft, waardoor je een gevoel van gewichtloosheid ervaart terwijl je over het water glijdt.

SUP foiling

Hoe werkt een sup foil?

De belangrijkste onderdelen van een sup foil

Een sup foil bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor de unieke zweefervaring:

 1. Het board: Net als bij traditioneel suppen, gebruik je een paddleboard om op te staan en je voort te bewegen. De boards voor sup foiling zijn over het algemeen iets korter en breder voor extra stabiliteit.
 2. De foil: Dit is het onderdeel dat onder het board bevestigd is. De foil bestaat uit een mast en vleugels (voor- en achtervleugel) die samen zorgen voor lift en stabiliteit.
 3. De peddel: Een langere peddel wordt gebruikt om je voort te bewegen en je balans te behouden tijdens het sup foiling.

Het verschil tussen sup foiling en traditioneel suppen

Het grootste verschil tussen sup foiling en traditioneel suppen is de toevoeging van de hydrofoil. Bij traditioneel suppen glijd je over het wateroppervlak, terwijl je bij sup foiling enkele centimeters boven het water zweeft. Dit zorgt voor een compleet andere ervaring, met meer snelheid en wendbaarheid.

Voordelen van sup foiling

Snelheid en wendbaarheid

Door de verminderde weerstand van het water, kun je met sup foiling hogere snelheden behalen dan bij traditioneel suppen. Daarnaast zorgt de hydrofoil voor meer wendbaarheid, waardoor je gemakkelijker en sneller kunt manoeuvreren.

Een uitdagende workout

Sup foiling is een geweldige full-body workout. Het vergt veel balans, kracht en uithoudingsvermogen om het board stabiel te houden en jezelf voort te bewegen. Bovendien train je ook je core en been- en armspieren tijdens het peddelen en het in evenwicht houden van het board.

Minder afhankelijk van golven en wind

Bij sup foiling ben je minder afhankelijk van ideale weersomstandigheden. Hoewel het nog steeds leuker is om met wat golven en wind te foilen, is het ook mogelijk om op vlak water te oefenen en te genieten van het zweven.

Hoe leer je sup foiling?

Benodigde uitrusting

Om te beginnen met sup foiling, heb je een speciaal sup foil board, een hydrofoil en een peddel nodig. Daarnaast is het aan te raden om een wetsuit, zwemvest en helm te dragen voor extra veiligheid en comfort.

Basisvaardigheden en veiligheid

Voordat je begint met sup foiling, is het belangrijk dat je al enige ervaring hebt met stand-up paddleboarding. Het helpt om vertrouwd te zijn met het evenwicht op een SUP en het peddelen. Volg een cursus of neem lessen bij een lokale sup foil school om de basisvaardigheden en veiligheidsaspecten onder de knie te krijgen.

Tips en tricks voor het verbeteren van je techniek

 1. Oefen op vlak water: Begin op vlak water om de basisvaardigheden van sup foiling te leren en je vertrouwen op te bouwen.
 2. Leun naar voren: Leun iets naar voren tijdens het foilen om de neus van het board naar beneden te drukken en je stabiliteit te vergroten.
 3. Kijk vooruit: Focus op een punt in de verte om je evenwicht en stabiliteit te behouden.
 4. Experimenteer met verschillende foils: Verschillende hydrofoils hebben verschillende eigenschappen. Probeer verschillende modellen uit om te zien welke het beste bij jouw vaardigheden en voorkeuren past.
 5. Oefen regelmatig: Zoals bij elke sport, geldt ook voor sup foiling: oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je zult verbeteren.

 

SUP foiling

Populaire sup foil locaties

Nederland

In Nederland zijn er verschillende locaties waar je kunt sup foilen, zoals:

 1. IJsselmeer: Een populaire locatie vanwege het vlakke water en de vaak aanwezige wind.
 2. Scheveningen: Deze bekende badplaats heeft vaak goede golven voor sup foiling.
 3. Zeeland: Met zijn vele stranden en wateren biedt Zeeland diverse mogelijkheden om te sup foilen.

Internationaal

Wereldwijd zijn er tal van prachtige locaties om te sup foilen, zoals:

 1. Maui, Hawaï: Met zijn helderblauwe water en constante passaatwinden is Maui een paradijs voor sup foilers.
 2. 2. Algarve, Portugal: De prachtige kustlijn en het warme klimaat van de Algarve maken het een ideale bestemming voor sup foiling.
 1. Bali, Indonesië: Bali staat bekend om zijn geweldige golven en exotische landschappen, perfect voor een sup foil-avontuur.
 2. Gold Coast, Australië: Met zijn uitgestrekte stranden en consistente golven is de Gold Coast een populaire bestemming voor sup foiling.

Conclusie

Sup foiling is een opwindende en uitdagende watersport die je de unieke ervaring biedt van het zweven boven het water. Het is een geweldige workout, en je kunt het op verschillende locaties in Nederland en over de hele wereld beoefenen. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en vertrouwd bent met de basisvaardigheden voordat je begint, en je zult al snel de sensatie van sup foiling ervaren.

Veelgestelde vragen

 1. Is sup foiling moeilijk om te leren?

Als je al ervaring hebt met stand-up paddleboarding, zal de overgang naar sup foiling makkelijker zijn. Het vergt echter wel oefening en geduld om de juiste techniek en balans te vinden.

 1. Kan ik mijn bestaande SUP-board gebruiken voor sup foiling?

Hoewel het mogelijk is om een hydrofoil op sommige bestaande SUP-boards te monteren, zijn speciaal ontworpen sup foil-boards stabieler en beter geschikt voor de sport.

 1. Wat zijn de beste weersomstandigheden voor sup foiling?

Ideaal gezien wil je golven en wat wind om optimaal te kunnen sup foilen. Echter, je kunt ook op vlak water oefenen en genieten van het zweven.

 1. Is sup foiling gevaarlijk?

Zoals bij elke watersport, zijn er risico's verbonden aan sup foiling. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals een zwemvest en helm, en neem lessen om de basisvaardigheden en veiligheidsaspecten onder de knie te krijgen.

 1. Waar kan ik een sup foil kopen of huren?

Veel watersportwinkels en -scholen bieden sup foil-verhuur en -verkoop aan. Neem contact op met een lokale watersportwinkel of zoek online naar sup foil-aanbieders bij jou in de buurt.