Je SUP board goed behandelen

Wanneer je een SUP board hebt, dan heeft dit natuurlijk de nodige aandacht nodig op het gebied van onderhoud.

 

Je wilt natuurlijk zoveel en zo lang mogelijk genieten van je SUP board. Het is vanzelfsprekend dat een SUP board veel te verduren krijgt.

 

De boards zijn dan ook goed bestand tegen de enthousiaste manier van gebruik.

 

Als je een opblaasbare SUP hebt, dan hoef je zeker niet voortdurend aandacht te besteden aan voorzichtigheid, want dit staat het plezier toch wel een beetje in de weg.

Je moet vooral aandacht besteden aan drie belangrijke zaken in het gebruik van je SUP om ervoor te zorgen dat deze lang goed blijft. 

sup board behandelen

1. Til je SUP board altijd op

Het lijkt zo makkelijk om je SUP board gewoon achter je aan te trekken. Dat is het natuurlijk ook, maar het kan wel ernstige schade toebrengen aan je opblaasbare SUP.

De ondergrond schuurt langs het materiaal en dit komt het materiaal natuurlijk niet ten goede. Zelfs zand, dat aan de huid toch wel lekker zacht aanvoelt, kan al een negatieve invloed op je SUP board hebben.

Het is daarom altijd aan te raden om je opblaasbare sup naar het water toe te tillen en ook weer op te tillen als je uit het water komt. Zo voorkom je dat de SUP in aanraking komt met zaken die het materiaal kunnen beschadigen.

Uiteraard is het goed om ook op het water goed in de gaten te houden dat er geen objecten in aanraking komen met je SUP board.

Kijk ook eens naar een handige SUP trolley om je board makkelijk naar het water te rijden!

De opblaasbare SUP boards zijn van zichzelf enorm stevig en kunnen absoluut een stootje hebben. Wil je meer weten achter de technologie van het sup board, volg dan de link.

 

2. Bescherm je SUP board als je deze niet gebruikt

Eerder al hebben we aangegeven dat je de opblaasbare SUP goed moet drogen voordat je deze opslaat. Dit heeft vooral betrekking op het opslaan voor langere tijd, zoals bijvoorbeeld in de schuur of berging in de winter.

Echter, het kan natuurlijk zijn dat je je SUP board gewoon opgeblazen wilt laten als je deze in de zomer elk weekend gebruikt. In dit geval moet je ook goed rekening houden met de omstandigheden tussen de weekenden in.

Zorg ervoor dat je opblaasbare SUP niet in de zon ligt. Plaats deze op een droge plek waar de temperatuur ook niet te hoog oploopt.

Als je het SUP board buiten wilt laten liggen, dan is het goed om hier een beschermend zeil overheen te leggen, zodat het weer er geen invloed op heeft en er ook geen vuil in terecht kan komen.

Uiteraard is het belangrijk om je SUP board nooit te lang in de zon te laten liggen, ook niet als je gebruik maakt van de beschermende spray. 

 

3. Gebruik spray en een handdoek

Het eerste waar je goed voor moet zorgen is natuurlijk wel het materiaal van je opblaasbare SUP. Op de eerste plaats is het aan te raden om de zogenaamde 303 beschermende spray te gebruiken.

Verreweg de meeste winkels met een afdeling voor opblaasbare artikelen, zoals boten, kajaks en boards, hebben deze spray voor je in de schappen staan. Op de bus van de 303 beschermende spray staat aangegeven hoe je de spray moet gebruiken.

Het is belangrijk dat je het hele SUP board met de spray behandelt. Als je teveel gebruikt, dan kan je even deppen om ervoor te zorgen dat er geen ophopingen van de spray blijven bestaan op je opblaasbare SUP.

SUP boards worden vaak gebruikt als de zon schijnt. Helaas is het zo dat juist de zon een negatieve invloed heeft op je SUP board. Het materiaal verliest sneller aan kwaliteit door de zon.

De 303 beschermende spray zorgt voor een beschermende laag over je opblaasbare SUP, waardoor de zon er geen invloed op heeft.

Het tweede wat je nodig hebt om het materiaal van je opblaasbare SUP goed te beschermen is een handdoek. Grote kans dus dat je deze al gewoon in huis hebt. Je SUP board kan aan kwaliteit verliezen wanneer deze nog nat of vochtig is als je deze opbergt.

Er kan namelijk meeldauw of schimmel op het materiaal ontstaan. Droog je opblaasbare SUP daarom altijd goed af voor je deze opbergt. Zo verleng je gemakkelijk de levensduur van je SUP en kan je extra lang blijven genieten van het SUP boarden. 

 

Extra tip tijdens het gebruik van je SUP board

De weersomstandigheden hebben een constante invloed op je SUP, ook als je deze gebruikt. Het is goed om te weten dat de luchtdruk zich zal uitzetten wanneer het buiten erg warm is.

Dit kan betekenen dat je tijdens het suppen even ruimte moet maken om wat lucht uit de SUP te laten ontsnappen, zodat de luchtdruk op een goed niveau blijft. Ga je juist suppen als de temperatuur relatief laag is?

Dan moet je rekening houden met het tegenovergestelde. Het kan nodig zijn om tussentijds even de tijd te nemen om meer lucht toe te voegen, zodat je SUP board goed blijft en niet te zacht wordt.

Ben je klaar om je SUP board te kopen? Wacht dan niet langer, anders is het seizoen dadelijk voorbij!

Klaar om een keuze te maken?

Bekijk onze SUP tests

MOAI 11' SUP
Beste SUP Board van het jaar!
MOAI 10'6" SUP
Heerlijk stabiel board voor beginners
Aqua Marina Atlas
De beste SUP in zijn klasse!
Aqua Marina Fusion
Een ware alleskunner
Aqua Marina Magma
Perfect voor de recreatieve gebruiker
Aqua Marina Super Trip Family
Prachtige sup voor het hele gezin en huisdieren
Aqua Marina Vapor
Mooie prijs en perfect voor de recreatieve gebruiker